{{baseData.historyTitle}}

{{baseData.historyTitle}}

 • 2021-02-19
 • 5G - Tijd voor een revolutie in jouw game-ervaring

  Tijd voor een revolutie in jouw game-ervaring.

  Terwijl de release van Cyberpunk 2077 ons een verre toekomstvisie geeft, is de echte gamingrevolutie al hier dankzij 5G. Vergeet problemen om de nieuwste gameconsoles of high-end grafische kaarten aan te schaffen, met 5g-cloudgaming ben je op weg naar een futuristische wereld waarin iedereen verbinding kan maken met het internet en altijd en overal kan gamen.

  5G en cloudgaming

  Wat is cloudgaming? Cloudgaming maakt gebruik van de kracht van de cloud om games in de cloud te draaien en vervolgens te streamen naar apparaten. Dit betekent dat je niet hoeft te kiezen uit verschillende gameplatforms of dure consoles hoeft aan te schaffen; en het verlost je van onnodige kabels en het lange wachten tot een spel is gedownload of geüpdatet.

  5G ondersteunt cloudgaming altijd en overal.

  De lage reactietijd (latency) van 5G zorgt voor een directere en veiligere reactie bij cloudgaming. Lage latency is een van de belangrijkste kenmerken die 5G een grote voorsprong geven op vorige generaties cellulaire netwerken. Niet te verwarren met hoge snelheden, verwijst lage latency naar de minimale tijdspanne tussen een verzoek en een antwoord, waardoor het essentieel is voor de realisatie van toepassingen die onmiddellijke feedback vereisen.

  Zo min mogelijk vertraging is een integraal onderdeel van veel games, en kan het verschil betekenen tussen de overwinning of verlies. Gelukkig kan 5G momenteel de latency terugbrengen tot minder dan 10 ms, hoewel het tempo van de innovatie betekent dat het niet onrealistisch is om te verwachten dat 5G in de toekomst zal uitkomen op 1 ms. Om dit in de juiste context te plaatsen: voor de gemiddelde mens is een vertraging van minder dan 15 ms bijna niet waarneembaar, maar het beïnvloedt je apparaat, dat vervolgens je game beïnvloedt. Elke milliseconde telt als je een spel probeert te winnen.

  Een lage latency betekent onmiddellijke feedback.

  Met 5G zullen de reactietijden tussen in-game personages sneller zijn dan ooit, waardoor het voelt alsof je er echt bij bent met je vrienden en helemaal opgaat in de game-ervaring. De ultravloeiende game-ervaring is vrijwel niet te onderscheiden van die van een lokale gameconsole, en de datatransmissietijd is helemaal niet merkbaar. Tijdens MWC 2019 konden aanwezigen 5g-cloudgaming ervaren op OPPO's eerste 5G-telefoon, de Reno 5G. De gevechtsgame SoulCalibur VI werkte vloeiend, zonder waarneembare vertraging tijdens aanvallen en tegenaanvallen.

  Geniet van 5G-gamen met vrienden

  Het gaat niet alleen om cloudgaming. Van spelcomputers met grote schermen en hoge resoluties tot smartphonegames onderweg, we vertrouwen allemaal op het internet om te spelen en een van de beste dingen aan gamen is de mogelijkheid om samen te spelen. Waar we ons ook bevinden op de wereld, we delen altijd onze virtuele werelden.

  Met 5G verlost de hoge bandbreedte en lage latency ons van onnodige kabels. In plaats daarvan kun je elke OPPO-smartphone, -tablet of welk apparaat dan ook gebruiken om meteen in het spel te springen en nooit een moment met je vrienden te missen.

  Probeer de innovatieve game-ervaring met AR/VR

  Een andere onvergetelijke game-ervaring is AR/VR, waarmee we gamen naar een hoger niveau kunnen tillen - als je niet zeker weet hoe dat eruitziet, denk dan aan OASIS in Ready Player One. Net als bij cloudgaming kunnen alle berekeningen die nodig zijn voor AR/VR in de cloud worden uitgevoerd, waarbij de gegevens tijdens het gamen in realtime naar de AR/VR-terminal worden verzonden. De uitdaging is dat deze massale games, hyperrealistische scènes en interactieve inhoud de lat aanzienlijk hoger leggen voor datatransmissie, internetsnelheden en lage latencyvereisten. De meeste van onze huidige digitale infrastructuren zijn gewoonweg nog niet opgewassen tegen deze uitdaging.

  Met 5G-breedbandnetwerken en lagere latency is het echter tijd om dit obstakel te verslaan. Tijdens de lancering van AR Glass 2021 op OPPO INNO DAY 2020 hebben aanwezigen augmented reality ervaren door middel van een MOBA-achtige game en een tower defense-game, waarbij game-inhoud die voorheen alleen toegankelijk was op een scherm, bovenop de echte wereld wordt gelegd, wat zorgt voor een bijzondere game-ervaring. Met de ondersteuning van 5G-connectiviteit zullen games die het virtuele met het reële combineren nog creatiever en diverser worden.

  5G kan onze digitale dromen werkelijkheid maken.

  Zeg vaarwel tegen vertraging – het is tijd om verder te gaan

  De voordelen van lage latency reiken natuurlijk veel verder dan gamen. Een van die toepassingen is de geneeskunde. Artsen kunnen bijvoorbeeld via 5G-netwerken nauwkeurige, op afstand bediende robotchirurgie uitvoeren. Dankzij de lagere latency van 5G kunnen beelden en gegevens vanuit de operatiekamer zonder vertraging worden verzonden, waardoor operaties op afstand nauwkeuriger, betrouwbaarder en veiliger verlopen. Over de hele wereld zijn al succesvolle operaties uitgevoerd en de wijdverspreide toepassing van deze technologie zou medische hulpmiddelen van hoge kwaliteit kunnen brengen naar mensen die in afgelegen gebieden wonen.

  Een andere toepassing is die van zelfrijdende auto's. Welke sciencefictionfilm en toekomstvisie is compleet zonder zelfrijdende auto's? Tot nu toe is dit bij een concept gebleven, omdat vertraging slechte reactietijden betekende. Maar 5G zal het voor auto's gemakkelijker maken om gegevens over aankomende obstakels of andere signalen te ontvangen en te herkennen, wat betekent dat de auto onmiddellijk kan reageren en passagiers in de auto veiliger zijn.

  Dankzij 5G met lage latency worden veel futuristische dromen uit films werkelijkheid. En de voordelen van lage latency zijn niet beperkt tot gaming, chirurgie op afstand, of autonome voertuigen. Met een OPPO 5G-toestel zullen alle nieuwe ervaringen binnen handbereik zijn om de consument te verrassen en te verrijken in het 5G Internet of Experience-tijdperk.

  Opmerkingen:
  Op dit moment leren steeds meer mensen over de mogelijkheden van 5G terwijl ze toegang hebben tot de voordelen ervan. 92 operatoren hebben al 5G-netwerken in 38 landen wereldwijd uitgerold, zoals gemeten door GSMA in augustus 2020. Volgens het recentste mobiliteitsrapport verwacht Ericsson dat het wereldwijde aantal 5G-abonnementen tegen het einde van 2025 2,8 miljard zal bedragen.

  We hebben grote verwachtingen van 5G en anticiperen op mooie nieuwe ervaringen die mogelijk worden gemaakt door de uitbreiding en integratie van 5G. In deze serie (1, 2) komt OPPO met een reeks populairwetenschappelijke artikelen over 5G, om je te helpen bij het beter te begrijpen hoe 5G onze wereld zal veranderen.

  Hotline.svg

  Bel de klantenservice

  080089380

  Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00

  Helaas kunnen wij momenteel onze service alleen in het Frans of Engels bieden.