{{baseData.historyTitle}}

{{baseData.historyTitle}}

 • 2022-10-13
 • OPPO Reno8 Series tilt de Reno-serie naar een nieuw niveau bij weinig licht

  OPPO Reno8 tilt Reno-serie naar een nieuw niveau bij weinig licht

  Fotografie maakt deel uit van het DNA van OPPO’s Reno-serie. Sinds de eerste Reno-smartphone in 2019 op de markt kwam, introduceerde de serie de ene na de andere unieke en krachtige camerafunctie dankzij OPPO’s geavanceerde R&D in beeldtechnologie. Van de 10x hybride optische zoom en Full Dimension Fusion (FDF)-portretvideotechnologie tot een reeks zelfontwikkelde AI-algoritmen; de Reno-serie verschuift voortdurend de grenzen van mobiele foto- en videografie, en stelt gebruikers in staat om elk moment in levendige details vast te leggen.

  De positieve feedback van Reno-gebruikers motiveert ons om onze beeldtechnologie verder te blijven ontwikkelen en elke generatie Reno nog beter te maken dan de vorige. We streven ernaar om gebruikers de best mogelijke foto- en video-ervaring te bieden, aangepast aan hun noden. Gebruikersfeedback leered ons dat ongeveer 40 procent van de foto’s die met Reno-smartphones worden gemaakt, na 17 uur worden gemaakt. Voor video is dit percentage nog hoger, namelijk bijna 50 procent1. Dit zette ons aan het denken over hoe we beter tegemoet kunnen komen aan de nood voor fantastische beeldkwaliteit in donkere nachtelijke omgevingen. Op basis hiervan zijn we aan de slag gegaan met het verbeteren van de camera-ervaring op de nieuwste Reno8 Series.

  Krachtige prestaties dankzij toonaangevende Sony-sensoren

  Een goede opname maken bij weinig licht is een hele uitdaging. Veel van de problemen die hierbij optreden zijn een rechtstreeks gevolg van het gebrek aan licht in de omgeving. Een van de meest effectieve manieren om dat fundamenteel probleem aan te pakken, is om manieren te bedenken om de lichtopname van de sensor te vergroten. Daartoe ontwikkelde OPPO een innovatief RGBW Color Filter Array (CFA) dat twee witte subpixels, die instaan voor helderheid, toevoegt aan elke rode, groene en blauwe pixel.

  Hierdoor is elke pixel in staat om naast rode, groene of blauwe signalen ook witte signalen te detecteren. In goede lichtomstandigheden kan elke subpixel in de RGBW-sensor zijn eigen beeldinformatie vastleggen zonder zijn buren te beïnvloeden. Wanneer het totale licht onvoldoende is, worden de vier subpixels gecombineerd tot één, waardoor een verbeterde lichtgevoeligheid ontstaat en de sensor “in het donker kan zien”.

  In vergelijking met een traditioneel RGGB Bayer-array kan de RGBW-sensor 60 procent meer licht opnemen en de beeldruis met 35 procent verminderen2. Hierdoor kan de telefoon helderdere en duidelijkere beelden maken met behoud van de juiste kleur in omgevingen met weinig licht.

  De RGBW-sensor doet zijn werk met behulp van OPPO’s Quadra Binning-algoritme. Na afweging van alle factoren, zoals stroomverbruik, compatibiliteit en algemene prestaties, besloot het R&D-team van OPPO dat de beste manier om het algoritme te implenteren op de beeldsensor zelf zou zijn.

  OPPO Reno8 tilt Reno-serie naar een nieuw niveau bij weinig licht

  OPPO werkte nauw samen met sensorfabrikant Sony om het algoritme in de sensor in te bouwen en zo het meeste potentieel uit RGBW te halen. Het resultaat is de Sony IMX709 RGBW-sensor, die de beste prestatie-efficiëntieverhouding van het moment biedt voor een frontcamera-beeldsensor. Het is deze IMX709 RGBW-sensor die je ook terugvindt in de Reno8 5G en Reno8 Pro 5G.

  Beide smartphones in de Reno8 Series beschikken ook over de toonaangevende 50MP Sony IMX766-sensor in de hoofdcamera. De IMX766 heeft een 1/1,56 inch sensor en 1μm pixels, waarvan de laatste kunnen worden verdubbeld tot 2μm met behulp van OPPO's Quadra Binning-algoritme. Dat zorgt voor een verbeterde lichtopname en een duidelijker beeld.

  Naast de uitdaging van te weinig licht, is tegenlicht een ander vervelend probleem dat het maken van de perfecte opname bemoeilijkt. Op smartphones met traditionele camerasensoren zie je vaak vreemde beeldschaduwen (ghosting) op beelden die bij sterk tegenlicht zijn genomen, vooral bij video-opnamen. Dit is een gevolg van het HDR-proces, waarbij opeenvolgende beelden met verschillende belichting worden gecombineerd tot één beeld met een groter dynamisch bereik. Omdat de inhoud van de beelden tussen elke belichting lichtjes verandert, zijn niet alle objecten perfect uitgelijnd wanneer de beelden worden gecombineerd, waardoor het beeldschaduweffect ontstaat.

  Om dit te verhelpen, heeft OPPO de DOL-HDR-technologie verwerkt in zowel de IMX709 sensor aan de voorzijde als de IMX766-sensor aan de achterzijde. DOL-HDR verschilt van traditionele HDR-processen doordat het foto’s met een korte en lange belichtingstijd quasi-simultaan neemt, voordat ze tot een enkel beeld worden samengevoegd. Dit vergroot het dynamische bereik van video met 4 keer, zort voor de perfecte balans tussen helderheid en schaduwen, en verhelpt ghostingproblemen die worden veroorzaakt door beweging. Of je nu poseert voor een zonsondergang of bij sereen maanlicht, elke foto en video die met de Reno8 Series wordt gemaakt, ziet er helderder en scherper uit.

  Alles-in-één videocreatie, ook in het donker

  De Reno8 Series beschikt niet alleen over toonaangevende sensoren aan de voor- en achterkant van de telefoon, maar gebruikt ook een reeks op AI gebaseerde algoritmen voor videoverwerking, waardoor gebruikers in vrijwel elke situatie verbluffende portretvideo’s kunnen maken.

  Video gemaakt met de Reno7 5G (links) vs. Ultra HDR Video gemaakt met de Reno8 5G (rechts)

  Stel je een prachtig stadsgezicht bij nacht voor. De kleurrijke neonreclames op de achtergrond staan in schril contrast met de donkere voorgrond. Een mindere telefoon zou deze voorgrondelementen in de schaduw laten, maar het Ultra Night Video-algoritme van de Reno8 Series detecteert automatisch het omgevingslicht en verhoogt de beeldhelderheid, verbetert de kleurweergave en verscherpt gelaatstrekken. Of je nu ‘s nachts of in een slecht verlichte omgeving opnamen maakt, deze AI-functie zorgt voor duidelijkere, helderdere en levendigere video’s, zowel op de camera’s voor- als achteraan.

  Het maken van portretvideo’s in scènes met fel tegenlicht is altijd een uitdaging geweest voor elke camera. Het enorme verschil in helderheid tussen de lichtste en donkerste elementen in de scène is vaak te groot voor de camerasensoren om aan te kunnen. Wanneer Reno8 Series een hoog dynamisch bereik in een scène detecteert, schakelt de camera automatisch over op Ultra HDR Video, waardoor DOL-HDR in actie komt. Elk videoframe wordt verwerkt met een verbeterd dynamisch bereik en levensechte kleuren die garanderen dat details in video’s er helder en duidelijk uitzien in zowel lichte als donkere gebieden.

  Om de best mogelijke beelden te maken in het donker, moet je ofwel de sluitertijd verlengen zodat de camera meer licht kan opvangen, ofwel de verschillende beeldverwerkingsalgoritmen de tijd geven om hun werk te doen. Deze vertraging tussen het maken en bekijken van een opname, neemt al het plezier van mobiele fotografie weg. Reno8 Series lost dit enerzijds op met de aanzienlijk verhoogde lichtgevoeligheid van de camerasensoren, en anderzijds met het toonaangevende Turbo RAW-algoritme, dat de ruis van alle drie de RGB-kanalen kan verminderen met behulp van AI. Wanneer je op de sluiter drukt, verschijnen de beelden zonder wachttijd, zodat je het resultaat onmiddellijk kan bewonderen.

  In Portretmodus kan je kiezen uit 22 verschillende diafragma-instellingen

  Zet je onderwerp in de schijnwerpers met filmische bokeh

  DSLR-camera’s zijn de ultieme benchmark voor smartphonecamera’s. Hoewel de afmetingen van de lenzen en sensors in smartphonecamera’s niet toelaten om natuurlijke beelden te maken met dezelfde scherptediepte en hetzelfde bokeh-effect als bij DSLR’s, kunnen de geavanceerde computationele fotografietechnieken van moderne smartphones dit effect slim nabootsen. Met de Reno8 Series hebben OPPO’s ingenieurs de verschillende scherptedieptes van DSLR-camera’s grondig geanalyseerd en het instelbare diafragma gesimuleerd met het Bokeh Flare-algoritme, dat de gebruiker meer controle geeft over de scherptediepte. In de Portretmodus kunnen gebruikers kiezen uit 22 verschillende diafragma-instellingen die de scherptediepte en bokeh-lichtvlekken op de achtergrond aanpassen om elke gewenste stijl en stemming in portretten te creëren.

  De nieuwe Reno8 Series zit volgestouwd met ongelooflijke camerafuncties en tilt de Reno-serie naar een nieuw niveau van cameraprestaties, vooral bij weinig licht. De Reno-serie is het hoogtepunt van onze missie om de gebruiker de juiste tools in handen te geven om de schoonheid van het dagelijks leven precies vast te leggen zoals je het voor ogen hebt. Naarmate onze R&D in beeldverwerkingstechnologie vordert, zal OPPO nog meer professionele foto- en videofuncties blijven introduceren aan Reno-gebruikers over de hele wereld.

  1 Data afkomstig van OPPO’s intern consumentenonderzoek
  2 Gebaseerd op tests uitgevoerd in OPPO's labs. De werkelijke gegevens kunnen variëren door de versie van de testsoftware en de testomgeving.

  Hotline.svg

  Bel de klantenservice

  080089380

  Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00

  Helaas kunnen wij momenteel onze service alleen in het Frans of Engels bieden.