{{baseData.historyTitle}}

{{baseData.historyTitle}}

 • 2022-07-10
 • Het koelsysteem van de OPPO Find X5 Pro: de onbezongen held in deze topsmartphone

  Van het geavanceerde 120Hz OLED-scherm met dynamische verversingssnelheid, over de SUPERVOOC-technologie die de batterij in een oogwenk oplaadt, tot de camera’s die fotografie en video bij weinig licht naar een heel nieuw niveau tillen. De OPPO Find X5 Pro zit tjokvol opvallende features die de show stelen, maar achter de schermen worden ze ondersteund door iets dat net zo belangrijk is. Meer bepaald het koelsysteem van de OPPO Find X5 Pro.

  Hierdoor houdt de OPPO Find X5 Pro het hoofd koel in elke situatie. De achterkant van de smartphone wordt niet onaangenaam warm tijdens het spelen van een pittige 3D-game en je hoeft een video-opname in 4K ook niet te stoppen omdat de telefoon oververhit raakt. Een goed koelsysteem ontsluit het volledige potentieel van een krachtige smartphone.

  Passief en geluidloos

  Het perfectioneren van de koeling in een telefoon is geen eenvoudig proces. De OPPO Find X5 Pro kan geen ventilator gebruiken, zoals een computer. Hij gebruikt in de plaats een volledig passieve en geluidloze koeling. Alle onderdelen van het koelsysteem moeten rond de kerncomponenten van de smartphone worden geplaatst, in een behuizing van minder dan 9 mm dik.

  Stel je voor dat je een week aan kleren in een koffer moet stoppen die reeds vol is. Dat was de uitdaging voor de ingenieurs van OPPO. Het koelsysteem in de OPPO Find X5 Pro wordt evenwel niet behandeld als een louter logistieke blokpuzzel. Elke stap van het proces wordt geleid door de temperatuurperceptie van het menselijk lichaam. Het uiteindelijke doel van het koelsysteem is om onopgemerkt zijn werk te doen. Er mag geen hotspot op de achterkant van de telefoon zijn. Geen ophoping van warmte, die afleidt van wat je ook kiest te doen met je OPPO Find X5 Pro.

  Vapor chamber

  Een zogenaamde ‘vapor chamber’ vormt het hart van het koelsysteem. Aan de buitenkant lijkt dit een eenvoudig dun plaatje metaal, maar binnenin schuilt een ingewikkelde kleine wereld.

  De vapor chamber is een ultradunne koperen holte waarin een zeer kleine hoeveelheid vloeistof is geïnjecteerd. Wanneer de warmte van de componenten eronder door de kamer wordt geleid, verdampt deze vloeistof en verspreidt zich door de kamer. De damp condenseert op de buitenwanden, waardoor de vastgehouden warmte over een veel groter oppervlak wordt verspreid en afgevoerd.

  Hoe groter de vapor chamber, hoe effectiever de warmte kan worden weggevoerd van de componenten die de warmte genereren. OPPO is erin geslaagd om de afmetingen met 75% te vergroten ten opzichte van de vorige generatie. De vapor chamber bedekt daardoor bijna volledig de batterij en processor. Tijdens het snelladen of het spelen van een zware 3D-game wordt alle warmte die wordt opgewekt snel verspreid over een enorm gebied, zodat het bijna ongemerkt via de achterkant van de telefoon kan worden afgevoerd.

  De vapor chamber is slechts een onderdeel van een groter eenrichtingscirculatiesysteem, dat door de telefoon loopt en gebruik maakt van geavanceerde materiaaltechnieken om de warmte weg te voeren van alle belangrijke componenten.

  Het schermpaneel en bijhorende driver, de processor en de draadloze oplaadspoel zijn enkele van de warmteproducerende componenten die extra aandacht vereisen. OPPO ontwikkelde hiervoor op maat gemaakte oplossingen gebaseerd op drie materialen: koper, grafiet en grafeen.

  Geavanceerde materiaaltechniek

  Koper is het traditionele materiaal voor het koelen van componenten. Bij het ontwerpen van een warmtebeheeroplossing voor het scherm, ontdekte OPPO’s R&D-team evenwel dat ze de warmteafvoer van het scherm konden verbeteren door gebruik te maken van een koperen plaat, samengedrukt met een ultradunne laag grafiet.

  Het helpt om het scherm koel te houden, zelfs bij een verzengende helderheid en hoge verversingssnelheid van 120Hz. Bovendeien verbetert het aanzienlijk de valbestendigheid van de OPPO Find X5 Pro door de structurele integriteit te verbeteren.

  Andere hete zones in een telefoon, zoals het moederbord en de batterijspoel, hebben niet hetzelfde niveau van structurele ondersteuning nodig, zodat het R&D-team hier nog meer kon experimenteren met mogelijke oplossingen. Ze kwamen uit op een grafeenfilm, dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen die zijn gerangschikt in een honingraatstructuur. Dat is niet alleen sterk, maar zorgt ook voor een verbeterde geleidbaarheid.

  Grafeen is een wondermateriaal, maar vormt een hele uitdaging om op grote schaal te produceren. Grafiet wordt omgezet in grafeen via een proces dat sinteren heet. Het grafiet wordt verhit tot een temperatuur van 3100 graden Celcius. Dergelijke hoge temperaturen waren onbereikbaar voor industriële massaproductie, maar OPPO is als eerste in de industrie hierin geslaagd.

  Het resultaat is de meest geleidende grafeenfilm van de hoogste kwaliteit. Het compromisloze koelsysteem verlaagt de warmte van de OPPO Find X5 Pro tot een comfortabel niveau, zelfs wanneer je een game aan een hoge verversingssnelheid van 90 of 120Hz speelt, en houdt de telefoon koel tijdens het opladen.

  De consument is zich doorgaans niet bewust van het werk dat wordt gestoken in het uitzoeken hoe verschillende materialen moeten worden gerangschikt om warmte zo efficiënt mogelijk af te voeren. Het speelt echter een sleutelrol in het gebruik van de smartphone. Een zorgvuldig ontworpen koelsysteem zorgt ervoor dat je met de OPPO Find X5 Pro naar hartenlust kan gamen, video’s filmen en de volle kracht van het superheldere AMOLED-scherm ervaren, zonder beperkingen.

  Hotline.svg

  Bel de klantenservice

  080089380

  Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00

  Helaas kunnen wij momenteel onze service alleen in het Frans of Engels bieden.