{{baseData.historyTitle}}

{{baseData.historyTitle}}

 • 2022-10-13
 • Aquamorphic Design: OPPO’s creatieve en mensgerichte ontwerp achter het nieuwe ColorOS 13

  ColorOS is een sterk aangepast, efficiënt en intelligent besturingssysteem op basis van Android, met meer dan 500 miljoen maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd. In augustus 2022 brak een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis aan, met de introductie van ColorOS 13 en het gloednieuwe, mensgerichte Aquamorphic Design. Daarvoor haalde OPPO inspiratie uit de natuur en de vloeiende eigenschappen van water.

  Het kostte meer dan 100 ingenieurs meer dan een half jaar om het Aquamorphic Design te perfectioneren. Het achterliggende idee was om ColorOS 13 onbeperkte mogelijkheden teg even, door de interface in staat te stellen om zich aan te passe naan elke omgeving. Dit concept is geïnspireerd op de veelzijdigheid en onbeperkte fysieke mogelijkheden van watermoleculen – van hun ongrijpbare dampachtige vorm tot rigide ijskristallen.

  Net als water vertegenwoordigt ColorOS 13 OPPO’s vastberadenheid om te innoveren, aanpassingsvermogen aan veranderingen en intrisieke eenvoud. Het besturingssysteem past zich aan aan verschillende apparaten en gebruikersgewoonten, terwijl gebruikers geen extra inspanning hoeven te leveren om te leren. ColorOS 13 draagt onopvallend het gewicht om gebruikers te helpen en hen een persoonlijke en intuïtieve ervaring aan te bieden.

  Een gevoel van natuurlijke orde en vitaliteit
  De eerste aanzet om een gevoel van natuurlijke vitaliteit naar ColorOS 13 te brengen, was een volledige herziening van de visuele elementen in het OS.

  Het kleurenthema van ColorOS 13 is geïnspireerd op de kleurovergang aan de horizon tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit kleurverloop wordt toegepast op de systeemruimte em pictogrammen, en is verankerd rond een centrale kleur blauw, die niet alleen het waterthema weerspiegelt, maar ook een gevoel van sereniteit en betrouwbaarheid opwekt. Op vergelijkbare wijze hebben de pictogrammen, vensters, kaarten en invoervelden in ColorOS 13 allemaal rondere en organische zachte contouren om de stroom van water na te bootsen.

  Ook het creëren van een sytematische en intuïtieve gebruikerservaring in een vaak wanordelijk en complex informatiesysteem stond centraal bij de ontwikkeling van ColorOS 13. OPPO bedacht een oplossing om information overload te voorkomen in de vorm van een kaartgebaseerde lay-out. Deze classificeert en integreert verspreide informatie in een vereenvoudigde presentatie, waarbij de belangrijkste informatie wordt vergroot en herschikt in een gemakkelijk leesbare lay-out. Dit nieuwe ontwerp stelt gebruikers in staat om snel en met de minste inspanning de gewenste informatie te vinden die zij het meest nodig hebbben.

  Bij het verfijnen van het Control Center werd ook gebruik gemaakt van de kaartgebaseerde lay-out om bedieningselementen te groeperen Zo werd een duidelijkere informatiehiërarchie gecreëerd, die veelgebruikte informatie naar voren brengt en soortgelijke informatie op één toegankelijke plaats groepeert.

  Natuurlijke en vloeiende interactie
  Dankzij het zachte Aquamorphic Effect van Aquamorphic Design in ColorOS 13 voelt elke interactie volledig natuurlijk en vloeiend aan, terwijl het een rustgevende sensatie biedt die de gebruiker dichter bij de natuur brengt.

  De functies Fingerprint Unlock en Optimize gaan bijvoorbeeld gepaard met een geanimeerd rimpeleffect. Wanneer het toestel wordt opgeladen, komen waterdruppels samen in het midden van het scherm. Bij het schakelen tussen interfaces wordt de visuele sensatie nagebootst van het kijken naar de bodem van een meer door het water.

  ColorOS 13 bevat een verbeterde Quantum Animation Engine met verbeterde animatiedetails en simulaties van mechanische trajectbewegingen en stationaire toestanden van virtuele objecten. Hierdoor voelen de animaties nog levensechter en verbonden met de natuurlijke wereld, waardoor het gevoel van afstand tussen de digitale wereld en de werkelijkheid wordt verminderd.

  Gedragsvoorspelling werd ook toegevoegd om opeenvolgende instructies intelligenter te verwerken, en accurate en snelle visuele reacties te geven. Als een gebruiker bijvoorbeeld onmiddellijk na een eerdere instructie om een app te openen omhoog schuift over het scherm om de app weer te verlaten, reageert het systeem onmiddellijk door de eerdere openingsinstructie op te schorten en direct over te gaan tot het verlaten van de app.

  Nieuwe functies op basis van de nieuwste technologie
  Naarmate meer slimme apparaten in ons leven worden geïntroduceerd, neemt de nood voor een betrouwbaar centraal besturingssysteem toe om gebruikers het meeste uit hun apparaten te laten halen. Het verbeterde Multi-Screen Connect in ColorOS 13 stelt gebruikers in staat om naadloos en op natuurlijke wijze tussen apparaten te schakelen wanneer ze gelijktijdig werken op een computer, smartphone of tablet. Ondertussen zorgen de Adaptive Layouts van ColorOS 13 ervoor dat gebruikers kunnen genieten van dezelfde vertrouwde en consistente ervaringen op apparaten met verschillende schermformaten.

  Naast het adresseren van de universele behoeften van de meeste gebruikers, is ColorOS 13 ook ontworpen om een meer gepersonaliseerde en aangepaste ervaring te bieden. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende ontwerpelementen en themakleuren, en widgets op het startscherm plaatsen die passen bij hun gebruikersgewoonten, waardoor het besturingssysteem informatie weergeeft die helemaal is afgestemd op hun behoeften.

  Het Always-On Display (AOD) in ColorOS 13 is ook doelbewust ontworpen om prioriteit te geven aan de weergave van belangrijke informatie, terwijl het ook fungeert als een buffer om gebruikers te beschermen tegen tijdrovende afleiding. OPPO is ook een samenwerking aangegaan met Spotify, waardoor het AOD een handige muziekbediening krijgt. Gebruikers hebben sneller en gemakkelijker toegang tot informatie, terwijl het stroomverbruik tot een minimum wordt beperkt.

  Bovendien biedt ColorOS 13 verschillende opties voor gebruikers die hun AOD willen aanpassen. OPPO heeft bijvoorbeeld nauw samengewerkt met het Bitmoji-team om de gepersonaliseerde en geanimeerde avatars naar het AOD te brengen.

  “Deugdzame innovatie” voor digitaal welzijn
  OPPO wil positiviteit verspreiden via de ervaring van ColorOS 13. Een voorbeeld daarvan is de Blossom Wallpaper, die is ontworpen om mensen te helpen hun digitale welzijn beter in balans te brengen. De wallpaper toont een geanimeerde plant met bloemblaadjes die geleidelijk verkleuren naarmate het gebruik van de smartphone toeneemt doorheen de dag. Wanneer een door de gebruiker ingestelde tijdslimiet wordt overschreden, verandert de textuur van de plant geleidelijk als herinnering om het het apparaat even aan de kant te leggen.

  ColorOS 13 introduceert ook het Insight AOD met een gekleurde weergavebalk die het telefoongebruik over een periode van 24 uur bijhoudt. Elke keer dat de gebruiker de telefoon ontgrendelt, wordt een nieuwe markering op de balk gemaakt om het telefoongebruik weer te geven. Niet-invasieve herinneringen zoals deze zijn een geweldige manier om gebruikers te helpen een betere balans te vinden in hun smartphonegebruik.

  Het creëren van het ideale besturingssysteem is geen geringe prestatie. Terugkijkend op de evolutie van ColorOS doorheen de jaren volgt het Aquamorphic Design van ColorOS 13 veel van de kenmerkende eigenschappen die deel uitmaakten van de vorige generaties. Het is dankzij die ervaring, dat Aquamorphic Design tot stand is kunnen komen. Door gebruikers een meer naturalistische en intuïtieve ervaring te bieden, hoopt OPPO een harmonieuze omgeving te creëren voor de interactie met hun apparaten.

  Hotline.svg

  Bel de klantenservice

  080089380

  Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00

  Helaas kunnen wij momenteel onze service alleen in het Frans of Engels bieden.